SELEN – MINERAL ŠTITNJAČE

Selen je esencijalni mineral koji u tijelu djeluje kao antioksidans te štiti stanice od oksidativnog stresa, oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala. Zajedno s vitaminom E sudjeluje u imunološkim reakcijama i funkciji štitne žlijezde gdje je, uz jod, potreban za proizvodnju hormona štitnjače. Selen se u organizmu povezuje s proteinima te čini popuno novi spoj nazvan selenoprotein. Kao njegov sastojak, selen poboljšava razinu energije, regulira hormone štitnjače te podržava rad imunološkog sustava.

Budući da ljudski organizam ne proizvodi selen, potrebno ga je unositi putem vanjskih izvora. Brazilski oraščići su najbolji prehrambeni izvor selena. Količina selena u biljnim izvorima varira ovisno o njegovim razinama u tlu gdje su bili zasađeni, no tlo je često siromašno mineralima kao što su selen i cink.

Nedostatak selena izaziva prerano starenje, srčane udare i rak, a javlja se u osoba s nepravilnom prehranom i onih koje imaju smetnje u apsorpciji. Simptomi su:

  • promjena boje noktiju,
  • mišićna slabost,
  • kardiomiopatija
  • hipofunkcija štitnjače
  • veći rizik od malignih bolesti

Stoga se preporučuje selen uzimati u obliku standardiziranog dodatka prehrani. Uvijek birajte selen u organskom obliku, a to je selenometionin. 100 mcg je dnevna doza. Izbjegavajte anorganske oblike selena (npr. natrijev selenit), posebno kod duljeg uzimanja.

Odaberimo zajedno proizvod za Vas! Posjetite nas u Ljekarni Hanžić, u Peruanskoj 14 ili Draškovićevoj 44, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *